Қазақстандық өндірушілер халықтың өңделген ет өнімдеріне қажеттілігін жадуға қауқарсыз

Фото: https://www.shutterstock.com/

25 просмотров

Балғын, салқындатылған немесе мұздатылған ет экспорты 38,6 мың тоннаны құрады. Бұл толық 2021 жылмен салыстырғанда 6,5% және «коронадағдарыс» алдындағы 2019 жылмен салыстырғанда қарағанда бірден 66,9% көп. Сонымен қатар, ет импорты 144,5 мың тоннаны құрады (соның ішінде 88%-ы құс еті), бірақ бұл 2021 жылдан бірден 45,7% аз.

Ескерту: соңғы екі жылда ет экспорты тұрақты өсіп, импорт азайып келе жатқанымен, Қазақстан әлі де сыртқа сатқаннан сатып алғаны төрт есе көп. Ал құс шаруашылығы мұнда проблемалық сала болып қалып отыр.

Ет өнімдерінде жағдай одан да қиын. Бұл салада Қазақстаннан экспорт аз. Мәселен, республика 11 айда сыртқы нарыққа барлығы 149 тонна шұжық шығарса, импорт 39,1 мың тонна, яғни экспорттан 262 есе көп. Бұл мардымсыз экспортты толық 2021 жылдың көрсеткіштерімен салыстыратын болсақ, оның көбейгенін көруге болады. Алайда 2019 жылмен салыстырғанда бірден 63,4% азайған. Осындай болмашы ғана экспорт көлемінің азайғаны да, көбейгені де соншалықты маңызды емес.

Іс жүзінде 2022 жылы қазақстандық ет экспортының көлемі жалғыз шұжық өнімдері импортымен шамалас болды.

Отандық ет өңдеу зауыттарының қуаттылығының төмендігінен импорттаушылардың қосылған жоғары өңделген өнімдерді испорттауы Қазақстандағы ресурстардың тепе-теңдігінің қандай екенін көрсетеді.

2022 жылдың қаңтар–қараша айларындағы диаграммада отандық шаруалар халықтың қандай етке сұранысын қаншалықты қамтитынын көрсетеді. Мысалы, қой — 100%-ға, сиыр еті — 98,6%-ға, жылқы еті — 97,5%-ға, шошқа еті — 90,3%-ға, құс еті 67,4%-ға (импорт — 32,6%) қамтамасыз етеді. Консервінің 37,9%-ы, шұжық өнімдерінің 39,7%-ы импорт.

Қазақстандық өндірушілер халықтың өңделген ет өнімдеріне қажеттілігін жадуға қауқарсыз